2013. szeptember 6., péntek

A látnokok

1989-ben egy bizonyos Jean Verne a garázs mélyén heverő bőröndben megtalálta az 1905-ben elhunyt híres dédapjának, Jules Verne egy kiadatlan, 1863 körül írt regényét, Párizs a XX. században címmel. Micsoda sors: a XX. századnak egészen a végén, 1994-ben jelentették meg, mintegy a történelmet folyásában meg nem zavarva, a zseniális elme jóslatait.
A regény méltán keltett szenzációt, és nem csak Franciaországban, azt már 1995-ben megjelentették magyarul is. Izgalmas elgondolkoztató olvasmány, amelyre különösen most érdemes figyelni, amikor sokfelé kommentálják Isaak Asimov 1964-ben megfogalmazott jóslatait arról, hogy milyen lesz a világ ötven év múlva, azaz 2014-ben.
Elámulhatunk a látnokok látnoki képességein, amikor a technika csodáit vetítik előre, de az igazi elmét ez nem hipnotizálja. Az igazi elme azt firtatja: jobb lett-e a világ?
Mit üzen Verne? Íme, egy részlet a Párizs a XX. században című regényből:
“- Fogyasztani, fogyasztani! – sopánkodott Michel. – Mindig ugyanaz a nóta!
– Igazad van, fiacskám, de ez a nóta a kenyérről nagyon-nagyon bánatos dallamú olykor.
– Végül is, Michel – kérdezte Huguenin bácsi -, mihez akarsz kezdeni?
– Ha teljesen független lennék, bácsikám, megvalósítanám a gyakorlatban a boldogság négy alapfeltételét, amelyekről régebben olvastam valahol.
– És melyek azok, ha szabad érdeklődnöm? – így Quinsonnas.
– Szabad levegőn élni, bírni egy nő szerelmét, feladni minden ambíciót, s valami sosem látott, szép dolgot teremteni...”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése