2015. január 8., csütörtök

A civilizáció 8. – A tudatos jobbítás

Az élet tudatos jobbításáról – sajnos, joggal – mondhatja el bárki, hogy ez lapos és elkoptatott frázis, a legelkoptatottabbak egyike.
Politikusok, prédikátorok, világmegváltók fáradhatatlanul beszélnek egy jobb világról.  Ez is egy tevékenység, amely bizonyos szükségletet igyekszik kielégíteni: az emberekben meglévő elégedetlenségből adódó szükségletet. De ennek a beszédnek kevés köze van a történelem sajátos lényegéhez.
Ez a sajátos lényeg egy szerves és folyamatos, de főleg tudatos jobbítás. A kicsírázó búzamag is jobbítja a világot, de ez nem tudatos jobbítás.
Az ember áthatolt egy új birodalomba, a tudás birodalmába. Ahogy Alice a tükrön át áthatolt a Csodaországba, hasonlóképpen a majom is áthatolt a Történelemországba.
És ebben az országban semmi sem történik tudatlanul, semmi nem történik jó és rossz mérlegelése nélkül. Ez nem azt jelenti, hogy minden jól történne. Goethe Mefisztója is elismeri, hogy „állandóan rosszra tör, s állandóan jót mível…”
Mit is mondhatunk magunkról, emberekről? Sokfélék vagyunk, néha jóra, néha rosszra törünk, és legtöbbször se az előbbi, se az utóbbi szándékot nem koronázza siker.
De újra, és újra kezdjük. Ray Bradbury szerint ez a nagyszerű az emberben…


* * *

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése