2015. március 13., péntek

A tér-hatás

Kezdetben volt Eukleidész és az ő geometriája, később (jóval később) Einstein és az ő téridő-képzete, most pedig úton-útfélén keresik a sötétanyagot… Amelyből sok lenne, de még senki nem látta
Kedves olvasóim! Nagy nap a mai a tudás, mi több, a tudomány számára. Világosan és egyértelműen írom le: idő van, tér nincs. A tér egy érzékelési (ha tetszik: pszichés, vagy pszichológiai vagy pszichofiziológiai – akármit is jelentsen ez) képzet. Ami létezik: az anyag. Ha akarjátok, úgy is mondhatjuk, hogy a tér is anyag, vagyis térelemekből álló tenger. A térelem (vagy térpont) pontosan vagy legalább egy kicsit olyan, mint az elektron vagy a proton, de főleg mint a neutron. Ugyanakkor ne legyen kétségünk, hogy a térpont is olyan bonyolult, mint maga az egész világ. (Ezt a közeli napokban egy hasonló állításba már leírtuk.)
Nem, ez az elképzelés nem az éter felmelegítése. Amikor divatban volt ez az elmélet, hívei ugyanúgy helyezték el a térbe, mint ahogy kiveszik onnan, akik éter nélküliként látják lelki szemeikkel a teret. A felfedezendő éppen az, hogy nincs külön, az anyagtól eltérő, az anyag alatt vagy mögött lévő tér.
Az idő, az más… Idő van! És erre majd visszatérünk…
Végül még csak annyi: szólni kell fizikusainknak. Ha annyira akarják megtalálni azt a sötét anyagot, nézzenek egy kicsit körbe a térben! Persze, nem ártana, ha ehhez egy új egyenletet írnak fel a világról.


* * *


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése