2015. április 23., csütörtök

Ez a könyv mást mond

Szép és örömteli nap ez: megjelent A civilizáció e-könyv változata!
Az „őskiadás” decemberben volt (2014. december 20.) Ez digitális nyomtatással készült, ahogy néhány éve készülnek a Változó Világ kötetei. Korszerű és gazdaságos megoldás, legalább kellemes és elegáns ezt mondani. A – nem túl vidám – képhez tartozik, hogy így az újdonságok nem kerülhetnek a bolthálózatba, azaz gyakorlatilag csak az interneten rendelhetők meg, a nem éppen kényelmes postai szállítással. Így, még nem is olyan régen egy kiadó bízvást számíthatott, hogy egy átlagos címből elad 1-2 ezer példányt, a „korszerű és kényelmes” digitális nyomtatás esetében az 1-2 száz eladott példány is optimista várakozás.
Ezzel szemben az elektronikus kiadás még „korszerűbb” és még „gazdaságosabb” megoldás, és nem mellékes, hogy a postázás macerája is elmarad. Az egész flottul mehet: az érdeklődő olvasó keres a neten, talál, előkapja bankkártyáját, bepötyögtet néhány adatot a gépbe, a kifizetés másodpercek alatt zajtalanul lezajlik, a könyv pedig azon nyomban ott van a gépemben, megnyithatom az e-olvasómban…
Nos, ezt z új lépcsőfokot is megléptük. Eddig a Változó Világban vagy egy tucat új kötet jelent már digitális változatban, de ez az első elektronikus kiadásunk. Az is ok az örömre és a büszkeségre, hogy a munka a Kossuth kiadóval, egy megbízható patinás kiadóval együttműködve készült el. A Kossuth, pontosabban annak Multimédiaplaza nevű vállalkozása forgalmazni is fogja a kötetet.
Sőt, a véletlen úgy hozta, hogy ezzel az újdonsággal a Multimédiaplaza már kereken 3500 e-könyvet kínál.
Mindez szép és örömteli, csak tudnám, miért A mester és Margaritából jutott eszembe egy részlet:
„Augusztusban elkészült a kézirat, és egy ismeretlen gépírónőhöz került, aki öt példányban lemásolta. És akkor elérkezett az óra, midőn el kellett hagyni a titkos menedéket, és ki kellett lépni az életbe.
- Kezemben a kézirattal kiléptem az életbe, és életem ezzel véget ért - suttogta a Mester, lecsüggesztette fejét, és a sárga „M” betűs, siralmas kis fekete sapka sokáig bóklászott ide-oda.
Elbeszélése attól fogva már kissé összefüggéstelenné vált, csak annyit lehetett megérteni, hogy a Mestert katasztrófa érte.”
Talán megbocsátható ez a nyugtalanság, hiszen tisztában vagyok A civilizáció merészségével. Nem kevesebbet próbál meg, mint józan optimizmussal kitárni egy kaput. Eddig sokan kíséreltek belesni e kapu kulcslyukán, és többnyire rémisztőket meséltek.
Ez a könyv viszont mást mond…



* * *

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése