2016. március 20., vasárnap

A net árulása

Kevesebb, mint 20 éve jelent meg az internet, de már nagyobb változást hozott a civilizáció történetében, mint bármely más emberi találmány, a tűzet, a kereket és az írást beleértve.
Bizonyára sokak számára ez meglepő vagy kifejezetten túlzó, mindenképpen megmagyarázandó állításnak tűnik, de most erre nem tudok vállalkozni, csak megígérni, hogy erre visszatérek majd.
Most inkább arra szeretném felhívni a figyelmet, de mondhatom úgy is, hogy félre verni a harangot: rossz irányba megy az internet.
Az alapvető baj az, hogy az internet eddigi fejlődése egyre jobban egy szűk fogyasztó zubbonyba szorítja az átlagos felhasználót, vagyis a tömeget. A fogyasztás pazar eszközeivel – és értelemszerűen a fogyasztandó „szellemi” takarmány  pazar választékával – várja, csábítja és kábítja az internetezőt, de egyre jobban elidegeníti a szellem valóságos világától.
Ez a folyamat nagyrészt spontán módon indult el, de a kezdeti tapasztalatok, a következmények alapos elemzésével már tudatosság is szerepet vállal a nagy manőver alakításában.
Az egyik alapvető csapda a szerver-html-böngésző egyeduralma. Már ezzel is sikerült elérni a „tömeg” kiszorítását az „elit” váraiból. Az valójában nem tekinthető „középosztály”-nak, hogy igen sokan képesek, vagy képesek lennének akár ingyenes eszközökkel csinálni saját „weboldalt” vagy „blogot”, ami nem más, mint újra csak egy, legfeljebb „első osztályú” fogyasztás.
A fenti hármasból a html bizonyára a legártatlanabb, de a jelenlegi szerver-követelmény már egy durva kirekesztő eszköz, a böngésző pedig a butítás leggyalázatosabb eszköze. Mert mi valójában egy böngésző? Egy szövegszerkesztő, amely megengedi neked, hogy olvass vele, de nem engedi, hogy írjál. A lényeg szempontjából irreleváns, hogy a böngésző „azért” lehetővé teszi, hogy mindenféle trollkodásokat írjál a neked szánt „kommentdoboz”-ba.
Komoly forradalmat eredményezne egy olyan eszköz, amely egybeötvözi a szövegszerkesztő, a táblázatkezelő, a kiadványszerkesztő és a böngésző funkcióit.
Az árulás másik vonulata a programozás fokozatos elidegenítése a társadalomtól. Egy mai átlagember számára lassan a programozás a matematikánál is idegenebb és félelmetesebb. Nagyon fontos lenne, hogy ez ne így legyen, elvárható lenne, hogy egy normális ember elfogadható módon tudjon programozni legalább egy programnyelven. De ehhez jó és stabil programnyelvek kellenek, és főleg emberbarát informatikai környezet.
Az árulás harmadik, legveszedelmesebb vonulata pedig a mai „közösségi hipermédiák… De ezekről majd külön – és fölöttébb óvatosan – kellene írni.



* * *

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése