2016. március 10., csütörtök

A szupergó

Miután néhány napja a sokatmondóan Alphago-nak nevezett program legyőzte a gó európai bajnokát, ma legyőzte a világbajnokot is.
Eddig mindenki büszke volt arra, hogy létezik olyan játék, amelyen a számítástechnika, divatosabban mondva: a mesterséges intelligencia nem bír felülkerekedni. Mert jó ideje mindenki tudja-elfogadja, hogy a sakk sem gond a komputer-agy számára.
Már-már pánik hangulat kezd eluralkodni: EZEK túljárnak az eszünk! Végünk van… Csak kifutó fiúknak leszünk jók a szép új világban…
Nyugalom, barátaim! Itt van ez a szög. Legyetek szívesek verjétek be ebbe a fahasábba! Kézzel! Ja, kézzel nem lehet szöget beverni? Kalapács kell nektek?
Hát a számítógép agyatokhoz képest többet tud, mint a kalapács az öklötökhöz képest?
Fogjuk fel, hogy a mesterséges intelligencia sem sokkal több, mint a tudós vasökle, vagyis a tudós kalapácsa. Persze, az igazi tudós ölében a mesterséges intelligencia több mint egy hasbeszélő bábú, amely csak a mester gondolatait szajkózza. A mesterséges intelligencia elképesztő mértékben növeli agyunk hatalmát, és ezzel megint csak megerősítjük központi helyünket a világban. Hiszen megnövelt agyunk, ugyanúgy, mint megnövelt öklünk jóra is képes, rosszra is képes. Mi merre billenti el a dolgokat? A történelmet. Ez bennünk dől el, mint a kötéltáncosnál is.
Szóval észnél legyetek!
Én meg most megyek gózni a számítógéppel. Nem, nem az Alphago… De így is mindig legyőz…
Csakhogy neki nem támadnak új gondolatai, nekem meg… állandóan… Most például megalkottam a szupergót, amely annyiban más, hogy kétszer annyi vonal van a táblán, vízszintesen és függőlegesen. Mivel egy vonal hozzáadása is hatványozza a lépéslehetőségeket, a vonalak számának megduplázása bizonyára ma megoldhatatlan számolási igényt támasztana, míg a stratégiában gondolkodó emberi agy kisebb gyakorlással jeleskedne az új változatban is.
De ez nem egyszerű mennyiségi verseny. A lényeg az, hogy az ember tengelye nem a talpától a feje búbjáig terjed, hanem tovább, egészen a Sarkcsillagig, és azon túlra



* * *

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése