2016. június 23., csütörtök

Részanyagok egy Közösségi Kiáltványhoz 1.

Azzal a szemlélettel szemben, hogy mindent, amire szükségünk van, vagy a hatalom vagy a szabad üzleti vállalkozás („a piac”), és csak azok biztosíthatnak valamilyen hagyományos feladatmegosztás szerint, érvényre, jobban mondva: győzelemre kellene juttatni azt a szemléletet, hogy egyéni (és családi) szükségleteink kielégítését négy szereplőre kell bízni, egészen új feladatmegosztás szerint, éspedig: saját magunkra, az érintett közösségekre, a hatalomra és az üzleti vállalkozásra.
Ezt az új szemléletet azt világíthatja meg a legjobban, ha sorra vesszük milyen lehetőségek adódnak az élet különböző területein.

Közösségi lehetőségek a lakóhelyen
Közös tároló helyiségek (bicikli, gyerekkocsi stb. számára)
Közös könyvtár
Közös kézműves műhely
Közös tornaterem
Közös szauna
Közös uszoda
Közös gyermekszoba
Közös mosoda
Közös pihenőkert
Közös konyhakert
Közös térfigyelés
Közös szociális önsegélyezés
Közös pénzügy önsegélyezés
Ezek és hasonló további formák kialakítása és fenntartása nem kötelező, hanem ésszerű és támogatott lenne. Itt bizonyos formák a legkisebb lakóközösségekre méretezhetők (egy társasház, egy kisebb háztömb), mások egy kisebb negyedre, városrészre.
Szinte minden fent sorolt formával kapcsolatban gazdag tapasztalat áll rendelkezésre hol itt, hol ott a nagyvilágban. Van, ami régebben inkább volt elfogadott és elterjedt, van, ami viszonylag újszerű.
Mindenesetre a lényeg az, hogy ezek reális és ésszerű lehetőségek, amelyek egy jobb, szebb életmódot ígérnek, az egyéni és családi autonómia mindennemű sérelme nélkül.
Ennek valóra váltása elsősorban az érintett emberek szociális érettségétől függ, de a hatalom és az üzlet kedvező, nem destruktív, hanem kooperatív hozzáállásától is.



* * *

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése