2017. február 26., vasárnap

És mit adtak nekünk a nagyszülők?

A nagyszülő annak eleven példája, tanúsága, mivé lehet a szülő valamivel több tapasztalattal, tudással, bölcsességgel.
És miért rendelkezik – átlagban, általában – több tapasztalattal, tudással, bölcsességgel az – átlag – nagyszülő az – átlag – szülőnél? Azért mert nincs nagyobb tanítómester az életnél. Boldog, aki unokaként megtapasztalta a nagyszülő mély szeretetét, csendes bölcsességét, pótolhatatlan melegségét. Boldog, aki nagyszülőként megtapasztalta az unoka szomját arra és háláját azért, amit csak ő tud adni a kis felnövekvő embernek.
Tiszteletet a nagyszülőknek!
Ilyenek, no meg saját emlékeim az én csodálatos nagyanyámról jutottak eszembe a nagymamák közelgő ünnepe előtt.
Több éve próbálom propagálni ezt a szép hagyományt, amely egy kávéforgalmazó kezdeményezett néhány évtizede Franciaországban. Magyarországon – szerencsére – rendkívüli kultusza van az édesanyának, nagy becsben van tartva az anyák régi, szinte szent ünnepe, de sajnos a nagymamák ünnepe lassan válik elfogadottá. Értetlenül néztem a minap Google találatait a nagymamák ünnepéről. Az első néhány helyen néhány kevéssé ismert oldal rövidke híre áll a mindennemű magyarázat nélkül július 13-ára kitűzött nagymamák ünnepéről.
Tény, hogy azt kell mondani: ahány ország, annyi hagyomány. Voltaképpen mindegy, hogy mikor ünnepeljük a nagymamákat (azonkívül, hogy minden hétvégén megtehetnénk), csak ne feledkezzünk meg róluk, különösen, ha sodródunk a mai világ fő- és ezerféle melléksodrásaiban, és hajlamosak vagyunk megfeledkezni fontos dolgokról.
Ha megfeledkezünk fontos dolgokról, egyszer felébredünk, és nagyon-nagyon üresnek találhatjuk meg a világot.
Nos, amíg nincs jobb és elfogadottabb időpont, március első vasárnapja szóljon a nagyikról!


* * *

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése