2018. május 29., kedd

„Ez ilyen egyszerű!”


Az utcán egy vidám társaság, néhány gyerek. Az egyik anyuka is vidáman részt vesz a csevejben, de közben sűrűn odaszól – egészen más, csúnya, lesajnáló hangon – a négyéves forma gyerekéhez: „Ez ilyen egyszerű!” A foszlányos előzményekből nem világos, hogy mit csinált rosszul szegény lurkó, csak ez a szörnyű hideg „Ez ilyen egyszerű!” A vidám társaság oda se hederített erre a kis malőrre, az anyuka „érthető” kritikájára még annyit sem. Talán a kicsi is, „ismerve már a világot, a róla szóló igazsággal, anyukával és vidám társasággal egyetemben”, szinte vállat rántott. „Ez ilyen egyszerű!” „Ez ilyen egyszerű, de te olyan buta vagy!”


Anyukák, apukák, mások! Soha ne mondjátok egy kisgyerekre hogy buta. És ti magatok se legyetek olyan buták, hogy azt higgyétek: ha nem is mondjátok ki nyíltan, ez a lesújtó, valójában gonoszul ostoba véleményetek rejtve marad. Nem marad rejtve, mert senki nem ennyire buta, a kisgyerekek a legkevésbé, hisz nekik még nem kérgesedett a szívük!
Tudom, ez nem olyan egyszerű… Hogyan legyünk okosak, ha egy kicsit butákká nőttünk. Hogyan szeressünk, ha már elkérgesedett szívünk nem szeret?
Van egy jó hírem: nem egyszerű, de nem reménytelen.


* * *


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése