2020. május 27., szerda

Van egy álmom: minden egyben a gépemen


Ma már az írni-olvasni tudás meghatározó feltétele egy számítógépes szövegszerkesztő program (például a Word) kellő ismerete. Ehhez nem kell, hogy az ember magabiztos informatikus legyen. De ne is legyenek ilyen komplexusai.
Ennél is fontos, hogy a mai kompetens ember számára nagyszerű számítógépi eszközök állnak rendelkezésre: ha adatokkal kell dolgozni, ott van legelőször a táblakezelő (például az Excel), komolyabb esetekben az adatbáziskezelő (például az Access), ha éppen kíváncsi valamire (az egyik legfontosabb emberi tulajdonság), vagy céltudatosan kutat: ott a böngésző (például a Chrome).
Még említeni kell a programozás új kultúráját, amely most éppen egy aggályos és ellentmondásos időszakon meg át. Voltak ugyanis hős idők, amikor pl. Comodore-on vagy Sinclair-en programozni (például Basic nyelven) nem volt nehezebb, mint szövegszerkesztőt használni, mára viszont a programozás laikus szemmel bevehetetlen várakba vonult vissza a programozás titkos tudása.
Miért ilyen a helyzet, amikor az informatika olyan kreatív és dinamikus világ? Nem tudom. De most nem is próbálom ezt megfejteni, hanem megosztom víziómat, ha tetszik, álmomat, és hátha ez megihlet olyanokat, akik képesek ezt valóra váltani (például Microsoft vagy Google). De erre, meggyőződésem szerint sok fiatal, még ismeretlen tehetség is képes. Ma, vagy holnap.
Nos, a lényeg szerintem, hogy ma már át kellene lépni a kibertér megosztottságán, amikor az összes fentsorolt program külön világ. Legyen „minden egybe”!
Bekapcsolom a gépet, és belépek az ö világába. Ez egyből lehetne olyan „munkakörnyezet”, amely legalább annyit tud, mint egy szövegszerkesztő, vezérlőpult is, napló is. Nem kell külön szerkesztőprogram, se ilyen, se olyan. Ha egy egyszerűbb bejegyzést akarok beírni egy tetszőleges keretet rajzolok, sarkán kiválasztom a szövegszerkesztés típusát (txt, doc, pdf stb.).
Ha adatokkal dolgoznék, beszúrok egy táblázatot, és a sarkán megint beállítom az adatkezelés formáját (txt, doc, xls, db stb.). És megint: nem kell semmilyen külön excel program.
De ugyanez az „alapprogram” böngésző is.
Ugyanez az alapprogram kiszolgál – megint egy általam megnyitott keretben – ha programozni akarok. Itt a keret sarkán csak azt kell megadni, hogy milyen programnyelven szeretnék programozni (ez olyasmi, amit például a Note++ tud).
Vége? Dehogy! Informatikában? Jöhet még a médiavezérlés, a szociális (közösségi) tér, és ezer dolog még.
Fantasztikus álom. A határtalanság és a mindenhatóság keretrendszere. Informatika, te szülj nekem szabadságot. A rendet én fogom megteremteni.
Halljad Microsoft! Halljad, Alphabet! Halljad, Huawei! Halljad, Ádám!



* * *

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése