2020. május 9., szombat

100 könyv

Többször találkoztam különböző listákkal: a 100 legfontosabb könyv, A 100 könyv, amelyet feltétlenül el kell olvasnod (ezek nem feltétlenül a legfontosabbak), A 100 kedvenc könyvem (vagyis bevallottan szubjektív válogatás). Ebben a műfajban valószínűleg A 100 bestseller (legjobban eladott).
Van értelme, létjogosultsága az ilyen listáknak? Becslésem szerint a világon az írás felfedezése óta több százmillió könyv született. Ebben bizonyos több millió olyan könyv található, amely nagyszerű olvasási élményt nyújtana egy mai embernek is. Hát akkor nem nevetséges, szánalmas fontoskodás előállni ilyen listákkal.
Szerintem nem érdemes ennyire szigorúan venni a dolgot, hanem inkább egy ártalmatlan, de akár hasznos provokációnak tekinteni. Ami nagyon jó és fontos lenni: bevonni az olvasót a játékba. Neki adni a feladatot egy ilyen lista összeállítására.
Én ezt a feladatot így pontosítanám: írd össze kedvenc könyveidet, és hasonló számban azokat a könyveket, amelyek szeretnéd elolvasni a jövőben. Ez pedig olyan lista, amelyet lehetne és érdemes lenne gondozni: aktualizálni és bővíteni.
Szerintem sokak számára érdekes élmény lenne kutatni saját emlékeiben, és összeállítani az első listát. Biztosra vehető, hogy első alkalommal csak a kedvenceink töredéke jutna eszünkben, de az idő folyamán egyre több cím vagy éppenséggel egy foszlányos emlék jön elő. Könnyen lehet, hogy több esetben képtelenek leszünk visszaemlékezni a könyv pontos címére vagy a szerző nevére, de az emlék majd nem hagy nyugton, ösztökél, és egyszer vagy magunktól jövünk rá, vagy valamelyik barátunk, netán a véletlen vagy éppenséggel az internet segít.
Más jellegű feladat az elolvasandó könyvek listájának összeállítása. Ebben a legfontosabb segítség a saját tájékozottságunk, érdeklődésünk, ízlésünk. Biztos mindenki tudna kapásból felsorolni 10-20 művet, amelyről régóta tudja, hogy azokat el akarja olvasni. Némi fejtőrés után valószínűleg még akár 20-50 vagy több művet, szerző vagy egyszerűen műfajt (pl. koreai novellák) tudnánk hozzáadni listánkhoz.
Nos, itt adhatnak akár jó tippeket is a különféle 100-as listák. De semmiképpen ne higgyük, hogy ezek jobbak, mint amit mi tudunk magunknak összeállítani.
Aztán, ha már összeállítottunk egy olyan listát, amely miatt nem kell szégyenkezni (nem kelt olyan benyomást, hogy mi eddig csak 10 könyvet olvastunk, vagy az összes olvasmányunk szerelmi regény stb.), nos, akkor bátran osszuk meg listánkat barátainkkal vagy a net népével



* * *

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése