2017. június 25., vasárnap

Áron-sakk

Sajnálom, hetek óta nem jelentkeztem valamelyik sport megújításával.
De itt van most az Áron-sakk. Természetesnek véve, hogy ezt olyanok olvassák, akik kiválóan ismerik a leghíresebb táblajátékot, nyomban a lényegre térek.
Az Áron-sakkot ugyanazokkal a figurákkal és ugyanazokkal a szabályokkal játsszák, mint a hagyományos változatot, csak azzal a különbséggel, hogy egy nagyobb, 10x10-es táblán. És ami nagyon fontos: a játék kezdésekor a figurák nem a tábla szélén, hanem egy sorral beljebb állnak, vagyis a figurák által lerajzol virtuális belső tér azonos a hagyományossal.
Az ötletet nem csak érdekesnek tűnt, hanem a témában való szerény tájékozottságom szerint eredetinek is. De hát ma ki lehet biztos abban, hogy valami még nincs felfedezve? Így alaposabban körülnéztem, és láttam, bizony, itt mindenféle táblaméretre és formára születtek – mondhatni százával – sakkváltozatok. De ha – amennyiben ez egyáltalán értelmezhető most – közös vonást keresünk az alternatív játékokban, az az, hogy ha nagyobb a méret (van 9, 10, 12, sőt 16 oszlopos változat is), akkor a figurák száma is megannyi (néhány esetben ennél is több). Úgy látszik, senki nem akart „rést” hagyni a széleken, vagy pláne el nem foglalt területet a háttérben. Nem akart, vagy nem jutott eszébe?
Nos, ez most már nem érdekes, itt van az új Áron-sakk, és csak rajta! Tessék kipróbálni. Persze, feltéve, hogy kap a kísérletező kedvű elme 10x10-es táblát.

Jól jönne ilyenkor egy asztalos nagyapa…
De bizakodás! Hamarosan mindenhol kapható lesz!
Amúgy, új sakkot kitalálni jó érzés, pontosabban duplán, hiszen a „kitalálás”, az alkotás önmagában nagyszerű. De közben dörzsölhetjük kezeinket: fel van adva a lecke a csúf számítógépeknek, akik gyalázatosan elverik a legnagyobb (sakk)mestereinket is. Lássuk, mennyi idő kell nekik, hogy utolérjenek Áron-sakkban is!
Igen, a jó öreg sakk, a jó öreg barát… Akit elhagyva, most két nagy varázsló között, a go és az ostábla között keringek. Micsoda szélsőségek ezek…
Bezzeg a sakk…
Itt az ember igazán embernek érezheti magát, no persze, sok munkával, sok alázattal, és némi szerencsével…
Emlékeztetnék (hiszen a világon talán nincs három ember, aki emlékezne erre), hogy vagy 20 éve kitaláltam egy másik, valóban forradalmi változatát a sakknak (nem emlékszem, akkor kitaláltam-e neki nevet, ha igen, mi volt az). Ennek lényege az, hogy a játékosak nem egymás után, az ellenfél utolsó lépését ismerve lépnek, hanem egyszerre (praktikusan: borítékolják következő lépésüket, és azt egyszerre fedik fel). Minden egyebet tekintve (figurák, szabályok, táblaméret) ez az új játék azonos klasszikus formájával. Kell-e magyarázni a minőségi különbséget? Én minden esetre elmagyarázom: a klasszikus sakkban a játékos egy adott titkok nélküli helyzeten gondolkozik. Az új játéknál viszont a helyzethez adódik az ellenfél által teendő lépés is, amelyet nem ismerek, amelyet ki kell következtetnem. Ég és föld a két feladat…
Közben annyit beszéltem a sakkról, hogy eszembe jutott egy újabb lehetőség. Azt zárt sakknak nevezhetjük, arra a kozmológiai képzetre célozva, hogy a világunk nem „sík” és végtelen, hanem (magába) zárt és… véges… Bizony, a kozmosz is lehet ilyen, akkor meg a sakk miért ne. Ezt úgy kellene elképzelni, hogy ha a tábla jobb szélén áll egy parasztom, az ki is ütheti a tábla bal szélén a következő sorban álló ellenséges figurát. Vagy a tábla egyik szélén álló huszár is egy szabályos virtuális lépéssel megjelenhet a tábla másik szélén. Ezt úgy is lehetne leírni, hogy a hagyományos „sík” sakktábla helyett egy „sakkcsövön” játszunk, ahol a tábla bal és jobb széle összeér, összeolvad…


* * *

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése