2020. január 2., csütörtök

2020 – a kihívások


Itt az új év. Hát akkor, munkára fel!
Ki-ki eldönti, mi a legfontosabb számára az ő életében. De gondolkozzunk el közösen, mi a közös feladatunk közös életünkben most és itt, ezen a Földön! Közben ne is legyen kétségünk, hogy akárhány és akármennyire heves közöttünk az individualista, közös életünk, közös feladataink, közös felelősségünk van.
Szavakban ezt nem sokan vitatják, talán éppen ellenkezőleg: sok, néha igen hangos a szó. Mindig csak a tettel van gond, gyaníthatóan ésszerű program hiánya miatt. Mert ha lenne ésszerű cselekvés program, sokan látnának munkához, nem várva másokra.
Igen, ezek a hangos, gyakran az elmét is megzavaró szavak! Bizonyára fölösleges emlékeztetni a milliós tömegekre, akik elszántan skandálják szinte az egész világon: „Klímaválság! Tegyünk ellene!”
Rendben! Tegyünk! Mit?
De mielőtt ide tódítanánk össze szellemi és cselekvési kapacitásunkat, próbáljuk végig gondolni a legnagyobb kihívásokat, amelyek 2020-ban (is) napirenden lesznek!
Íme, a lista, ahogy én látom.
A háború veszélye
A környezet (levegő, víz, talaj, élelmiszerlánc) megmérgezése
Pandémia-veszély
A társadalmi egyenlótlenségek növekedése
A sötétség veszélye
A MI veszélye
A bűnözés veszélye
A klímaváltozás veszélye

Mint minden hasonló lista, ez is alkalmat adhat végnélküli vitákra: miért ezek, miért nem mások, miért ebben a sorrendben stb. Az értelmes vitákat nem hátráltatva, a sorrenden el nem akadva, célunk és szándékunk minél előbb konkrét cselekvési programot felvázolni, számítva minden tenni akaró emberre.

Nem majd.
Most!



* * *




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése