2020. január 4., szombat

K2020 – a lista magyarázata


Egy cikkben, bejegyzésben úgy jó, ha egy lista rövid. Legyen áttekinthető.
De gyakran indokolt lehet külön elmagyarázni a lista elemeit. Jelen esetben is, 2020 kihívásait felsoroló lista is igényli a részletesebb kifejtést, különös tekintettel arra, hogy van rajta egypár olyan fogalom, amellyel ritkán vagy egyáltalán nem találkozunk a közbeszédben, legalább így elnevezve.
A rend kedvéért sorra vesszük az összes kihívás, az eredeti sorrendben, megismételve, hogy ez utóbbinak nincs akkora jelentősége, hogy külön vitát érdemeljen.
A háború veszélye – Két szörnyű világháború után döbbenetes azt látni, hogy továbbra is fennáll egy újabb, harmadik világháború veszélye, Mégis így van, és ez egyszerűen megkérdőjelezi a Homo Sapiens alkalmasságát a civilizáció továbbvitelére. Végtelenül cinikus, de főleg téves az az önámítás, hogy világháború „igazán” senki nem akar, így valószínűleg ilyen nem is lesz, a kisebb „lokális” háborúk pedig szinte elkerülhetetlenek a meglévő hatalmas érdekütközések mellett. A legkisebb háború is önmagában az emberiség elleni bűncselekmény, de egyúttal végzetes kockázat egy világháborúba torkolló eszkalációra.
A környezet (levegő, víz, talaj, élelmiszerlánc) megmérgezése – A józanész hajlamos azt feltételezni, hogy ez a kihívás a legkevésbé igényli a bemutatást, de látva az emberek közömbösségét, sürgősen stratégiát kellene váltani. Azt kellene tudatosítani, hogy teljesen nyilvánvalóan jelenlegi formájában az emberi tevékenység mérgezi a levegőt, a Föld teljes vízkészletét, a szárazföld felszínét (részben az urbanizáció, részben a szeméttermelés révén), de különösen a termőtalajt (a mértéktelen vegyszerezés révén). A különféle vegyszerek irdatlan mennyisége mellett, jó ideje a különféle műanyagok és azok bomlástermékei mérgezik totálisan a levegőt, a vizet és a földet, így a teljes élelmiszerláncot.
Pandémia-veszély – Bizonyára elég felsorolni: AIDS, madár- és sertés-influenza, Lime-kór, Ebola, hogy világos legyen a probléma súlya. Közben folyamatosan érkeznek hírek vutáló vírusokról és baktériumokról, legyőzöttnek hitt fertőző betegségek visszatéréséról.
A társadalmi egyenlótlenségek növekedése – A különbség a leggazdagabbak és a legszegényebbek között döbbenetes, erkölcstelen és robbanásveszélyes állapotokat eredményez.
A sötétség veszélye – Szokás sötét középkorról beszélni, de helyesebb lenne sötét múltról beszélni, ahol az igazi szellemi világosság ritka kegy volt. Sokan és sokáig harcoltak érte, és az utóbbi évszázadokban reménykeltő sikereket értünk el. Sajnos jó ideje ez a világosság újra vesztésre áll. Régi és új árnyékok állják el a fényt. Végzetes lenne, ha visszazuhannánk a sötétségbe.
A MI veszélye – A mesterséges intelligencia attól mesterséges, hogy emberi. Emberi termék, mint az atomerőmű és mint az atombomba. A különbség az, hogy az atomenergiára eddig főleg ezt a két alkalmazást találtuk ki, a MI-nak már most sok száz alkalmazása bontogatja szárnyait. További fejlemény, hogy ez a MI testet is ölt: robottestet. És hamarosan annyi robot lesz a Földön, ahány ember.
A bűnözés veszélye – Biasz, a nagy ókori bölcs szerint az emberek többsége rossz. Nagyobb gond, hogy a rossz emberek jelentős része bűnöző. A bűnözés olyan régi mesterség, mint a prostitúció. Reagan amerikai elnök bevallása: „Azt mondják, a politika a második legősibb mesterség. Meg kell, hogy mondjam, engem nagyon emlékeztet a legősibbre.” Sajnos, ez tévedés. A politikus és a prostituált erkölcstelensége ég és föld. A politika és bűnözés egyre jobban fonódik össze, minden szinten, és emiatt ezt a kihívást akár a legsúlyosabbnak is mondhatnánk.
A klímaváltozás veszélye – A földi klíma az egyik legcsodálatosabb és egyben az egyik legbonyolultabb dolog, amit ismerünk. Jelenlétünk itt a Földön már érthető módon hatással van rá. Ettől sokan többé-kevésbé jogos pánikba esnek és beavatkozást sürgetnek. Csak arra kell vigyázni: mindig, amikor jóakaró emberek megváltó ötletekkel jöttek, komoly bajok, vagy akár tragédiák keletkeztek, és hamar át kellett adni helyüket az üzletembereknek
Ez a rövid összeállítás csak világosabbá kívánta tenni, mire gondoltam, amikor felsoroltam 2020 kihívásait. A munkát most azzal kellene folytatni, hogy egyenként vesszük elő ezeket a kihívásokat, megpróbálni azonnal a cselekvési programra térni.
Ez a folytatás a szándékom.



* * *


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése