2021. március 9., kedd

Itt a hiperkapitalizmus

 

Jó okkal megborzongunk a túltermelés hallottára.

Hiszen a túltermelés rendszerint túltermelési válsághoz vezet. és ezek – még élnek a társadalom emlékei –pusztító gazdasági válságokba taszítják a világot. A szinte apokaliptikus 1929-es válság kemény lecke volt, ám a kapitalizmus most is megmutatta bámulatos alkalmazkodási és tanulási képességeit. Nem, nem az alaptermészetén változtatott a kapitalizmus. A reakció egy összetett komplex mechanizmusszövedék, amely teljesen átalakította a kapitalizmus politikai, jogi, ideológiai, kulturális környezetét, és szemmel láthatóan hatékonyan működik. Végül is 1929 után egészen 2008-ig kellett várni egy nagyválságra. Amelyet mellesleg nem valóságos túltermelés, hanem egy spekulációs „lufi” szétpukkanása okozott.

Ezzel együtt a túltermelés ma is nagy kockázatokkal járó vészhelyzet (éppen azért, mert a kapitalizmus hűségesen megőrizte alaptermészetét).

Ám, láss csodát! Most beszámolhatunk egy egyre komolyabb túltermelésről. de az szemmel láthatóan nem nyugtalanít senkit. Nos, jó ideje pénztúltermelésről kell beszélni. A kijelentésnek sokféle olvasata lehet. A humoros azzal intézné el a problémát, hogy végül is a kapitalizmus alapfunkciója a pénztermelés, vagyis nincs itt semmi látnivaló, tessék továbbmenni. A szkeptikus-szakmai azzal kezdeni, hogy „Pénztúltermelés? Tesséh ezt bebizonyítani!”

A jelenség valóban nem teljesen új, de a helyzetben igen sok az új elem. Hogy világosabban értsük meg, jelezzük a következő egyszerű összefüggést: a pénztúltermelés pénzbőséget okoz.

 



* * *

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése