2011. november 30., szerda

A vállalkozás társadalmi támogatásáért


Az elmúlt évtizedekben sok minden történt, még több minden elhangzott a vállalkozás, különösen a kis- és középes vállalkozások érdekében. Mind a tettek, mind a szavak ellentmondásos, zavaros képet mutatnak, így nem lehet csodálkozni, hogy az eredmények is ilyenek.
Ami különösen komoly problémát jelent az, hogy itt a személyeknél gyakran tapasztalt kiégés társadalmi méretekben jelentkezik. Nem csak maguknak a vállalkozóknak nagy része tönkre tette testi és lelki egészségét, de az érintett családok többsége is felbomlott, az új nemzedékek pedig megtanultak félni és irtózni a vállalkozástól.
Ezen a téren csak komoly hathatós intézkedések fordíthatnak ezen a helyzeten. Különösen fontos lenne olyan komplex program, amely biztosítja az új és az átmeneti nehézségekkel küszködő vállalkozások életben maradását, megerősödését, az elkerülhető fájdalmas bukások, tragédiák elkerülését.
1. Alanyi joggá kellene tenni a vállalkozást, ami azt is jelenti, hogy az ennek keretében kialakított egyszemélyes vállalkozásokat nem lehet felszámolni vagy ellehetetleníteni.
2. Meg kellene teremteni a tevékenység átmeneti szüneteltetésének rugalmas jogi lehetőségeit.
3. Ezzel kapcsolatban kötelezni kellene a bankokat, hogy kínálatukban legyen olyan számlavezetési csomag alvó szervezetek számára, amely nem tartalmaz fix havidíjat.
4. Az államnak gondoskodnia kellene – esetleg megfelelő szolgáltatói kör (bankok, kommunikációs és könyvelő cégek) törvényi bevonásával – egy térítésmentes elektronikus számlázási és könyvelési lehetőségről a kisvállalkozások számára.
5. Megfelelő jogi szabályozással elő kellene segíteni a VVM által javasolt likviditási szövetkezetek* alakítását.
A vállalkozások támogatását célzó fordulatot aligha lehetne másképpen elkezdeni, mint egy méltányos és széleskörű amnesztiával. Ez természetesen nem a tényleges tartozások, hanem a különféle jogi és adminisztratív büntetések és korlátozások elengedését jelentené.
E mellett különösen fontos lenne még a VVM által követelt két további program is: a korrupció elleni harc, illetve a büntető jog humanizálása**.
2011. november 11.
A Változó Világ Mozgalom

A javaslatot részletesebben is tartalmazza az előkészületben lévő 2012 c. kötet.

A likviditási szövetkezetekről
** A büntetőjog humanizálása


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése