2019. július 14., vasárnap

Kettőt kap



Kettőt kap

Nincs rossz idő. Balgaság szidni az időjárást. Ez a mi Földünk, ez a mi életünk rajta. Egyszer nappal van, egyszer éjjel, néha hideg, néha meleg, néha fúj a szél, néha meg sem mozdul a levegő. Néha mintha dézsából öntenék az ég vízét, néha reped a föld a szárazságtól… Mindennek van nem csak rendelt ideje, de rendelt minősége is, rendelt mértéke is. Az más kérdés, hogy soha nincs eltalálva sem a rendelt idő, sem a rendelt minőség, sem a rendelt mérték. Ilyen a világ, ilyenek vagyunk mi magunk. Ezt kell megszokni.
Ilyeneket és még hasonlókat mondogatott magának Mark Bezuhov, amíg hazatartott a szemerkélő esőben. Hűvös és szeles volt, így pára nem homályosította a víztől sokszorosan csillogó város képét. Szemgyönyörködtető látvány…
Ellenben a válság rossz dolog… Mark most nem is gondolt erre, de ez a kegyetlen tény hosszú évekkel ezelőtt befészkelte magát benne, és szinte minden gondolatát és érzését keserűvé tette.
Megszólalt a telefonja.
– Jó estet kívánok. Mark Bezuhovot keresem.
– Én vagyok. Parancsoljon.
– Bill Berg vagyok. A nevem bizonyára nem mond sokat Önnek. Van egy vállalkozásom, és most olyan szakembert keresünk, mint Ön. Visszautasíthatatlan ajánlatom lenne, anyagilag is, szakmailag is. Mikor tudna meglátogatni irodámban?
– Szerdán 10 óra?
– Remek, várom. A pontos címet mindjárt küldöm sms-ben.
Mark egy darabig csak valami homályos érthetetlen bosszúságot érzet. Miért kellett megzavarni gondolatait? Még inkább a gyönyörködést a városi káprázatban. És mi az, hogy „visszautasíthatatlan ajánlat”? Olyan könnyű megalázni az embert azzal, hogy az önérzetes visszautasítás jogát is elveszik tőle – hát persze, pénzzel! De hamar lerohanták komolyabb érzések és gondolatok.
  


Sose búcsúzz


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése