2019. július 7., vasárnap

AI vs AI


AI vs AI? Magyarul: MI kontra MI. Még jobb… Mi ez? Valami kezdődő skizofrénia?
Valami kezdődő, de skizofréniánál sokkal veszélyesebb valami.
Desifrírozom a rövidítéseket.
AI (MI): mesterséges intelligencia.
AI (MI) a másik oldalon: mesterséges idiotizmus.
Mert már az is van.
Kellett ez nekünk?
Miért, a mesterséges intelligencia kellett? Tán kevés a természetes? Meg nehezen szaporítható?
Ajaj! Mi lesz most velünk?
Hát mi lesz, fokozódunk.
Mellesleg ez az egész egy túlmisztifikált cirkusz. És természetesen, üzletről – no meg hatalomról – szól minden. Mert értsük meg jól: az intelligencia az a képességünk, hogy csomót kössünk. És e mellett a mesterséges intelligencia az, hogy a nagymama pulóvert köt.
Minden, amire ostobán fontoskodóan mondjuk: A mesterséges intelligencia (Az atom!), nem más, mint kis programlépések hosszú, szörnyen hosszú sora. Többnyire több, mint a nagymama kötőlépései egy pulcsiért. Mondjuk, egy század nagymama munkája. De ezen nem száz melegszívű, unokáját imádó nagyi dolgozik, hanem egy tarka társaság, amelynek vezetője már látja a startup diadalutját.
Biztosan láttatok már olyan képeket, ahol szinte szkafanderben öltözütt emberek készítenek csípeket. Bizony, nem jó a csíp az út pora vagy a reklmpk ellenére nem szűnő fejkorpa. De milyen szkafanderekbe öltöztessük a munkatársakat, hogy a mesterséges intelligencia pulóverjeibe ne kerüljön a minenen át penetráns idiotizmusunkból.
Mert ki emberfia mentes tőle? Legalább néha. Könnyebb (bél)szelek nélkül leélni egy életet, mint kisebb-nagyobb idiotizmusok nélkül. És akkor…
Hát itt kezdődik a gigászi végjáték.
Gondolj bele, hamarosan akár így is festhet a dolog: fekszel a kórteremben, robotok által beadott injekciók fura hatása alatt. Jön közben egy robot, áttesz egy hordágyon és egy hosszú labirintuson át betol egy műtőbe, ahol két robot elkezd rajtad egy műtétet.
A terv szerint minden csodálatosan fog működni.
Ha problémát észlelsz, azt a felhasználók fórumán megbeszélheted.
Assig is, vigyázz egészségedre, ne idegeskedj!


* * *

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése