2021. április 18., vasárnap

Mi gyógyít?

 

Ma már rendkívül hatékony gyógyszerek és gyógyító eljárások léteznek, de érdemes szem előtt tartani, hogy igazán egyes egyedül a test-lélek páros tud.

Ezek tudják dolgukat, és csendben önállóan teszik. Itt ne keverjük össze a csendben lévő lelkünket (ami talán leginkább a Grodeck-féle „az”), és a fecsegő tudatunkat. Ez utóbbit helytelen lenne kihagyni a test-lélek komplexumból, de jól kell látni a különbségeket. Egy egyszerű példa: a tudat tudjam és mondja két társának (testnek és léleknek), hogy „Ne félj!” Ám ezek a tudat intése ellenére bizony félnek.

Mégis, a tudat szerepe óriási. Csakhogy a tudat ezt a szerepet akkor tudja betölteni, ha hozzájut a szükséges ismeretekhez. Ha a tudat tudja, hogyan kellene viselkedni, és hogyan nem, mit kellene ennie, innia és mit nem és hasonlókat, akkor a legtöbb baj és betegség esetén minden esélye van a gyógyulásra.

Honnan és hogyan juthat a tudat ezekhez a sokszor életmentő ismereteket? Sajnos itt a helyzet egyszerűen tragikus. Arra általában ne számítsunk, hogy a túlterhelt orvos érdemi ismeretekkel látna el. Egy szokványos orvosi „vizsgálat” alkalmával legfeljebb azt hadarják gyorsan, hogy naponta hány tablettát vegyünk be a felírt gyógyszerekből, és esetleg egy-két eléggé általános tanácsot.

A mai egészségügyi rendszertől egyszerűen idegen funkció a tanácsadás, különösen a telefonos (ma már: online) tanácsadás.

Ez óriási hiba, és vélhetően az élet (kényszer), de még inkább a technika itt forradalmi változásokat hoz – szerencsésebb országokban már a közeljövőben. (Friss „üzleti” hír: a Microsoft 20 milliárd dollárért megvett egy céget, amely online orvoslással foglalkozik.)

A mai egészségügy két szakma vállán fekszik: van az orvos, és van a nővér. És még mindig nem szúr szemet, hogy hiányzik egy harmadik figura: a tanácsadó. Biztosak lehetünk, hogy ilyenek lesznek, és egyre nagyobb számban (értelemszerűen azokat is az orvostudományi egyetemeken képzik).

Színre lépésük nagyságrenddel hatékonyabbá, és nem mellesleg emberarcúvá teszi majd a ma szinte agonizáló egészségügyi rendszert.

 


* * *

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése