2023. március 26., vasárnap

AI vs MEBA

 

Az AI-nak becézett „mesterséges intelligencia” egyre nagyobb rémületben tartja egyre több embert.

Joggal.

Csakhogy itt van egy komoly félreértés is, amely növeli a bajt, összezavarja a lehetséges – és fontos – védekezést. Ez a tévedés pedig az, amit az elnevezése is megerősít, hogy a mesterséges intelligencia mesterséges. Furcsa jelző ez. Mesterre utal, de ma már senki nem mesterműre gondol, hanem Frankenstein démonjára, esetleg génmanipulált vírusokra, és persze, robotokra. Ezek mind rémisztő dolgok, bár közben annyi hasznot, csodákat remélünk a minket kiszolgáló robotoktól, hogy töretlenül dolgozunk megteremtésükön.

A mesterséges intelligencia mégis egészen más. Nem látható, nincs fizikai „létezése”, mint a robotoknak, mégis jön, van, uralkodni kezd rajtunk. Létezése az istenekéhez hasonló: transzcendens. Enyhén szólva.

Nos, ezt a tévedést kellene eloszlatni. A mesterséges intelligencia „láthatatlan”, de nem, mint az istenek, hanem mint a Windows Vgí más szoftver. Nem transzcendens, hanem „csak” kemény tanulást ogényel. Vagyis ne álljunk az AI előtt, mint egy büszke barbár a római légionáriusok előtt.

Mindezekre figyelemmel, én az AI elnevezés helyett a MEBA elnevezést javasolnám. A MEBA jelentése Multi Empiria Based App, vagyis egyszerűsítve: multi (nagy, mindenre kiterjedő) empirikus tanuláson alapuló program. (Mellékesapró kuriózum: bár az angol ismeri az empirical jelzőt és az empiricism főnevet, az empiria fogalmára nincs elfogadott szava.)

 



* * *

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése