2024. április 19., péntek

Aki Á-t mond…

 

Vagy jelen esetben, aki 1-et mond, mondjon 2-öt, hhiszen számokról szólt az előző, igazán földrengető cikk.

De mi lenne most a kettő?

Azzal kell kezdeni, hogy a józanész kénytelen belátni, és világosan bevallani, hogy reménytelen azegyszerű áttérés a számok helyes írásmódjára. Főleg két nyomós ok miatt reménytelen. Az egyik az, hogy az emberek gyakran nem fegyelmezettek, még kevésbé robotok. Egy esetleges „hivatalos” számírási reform után sokan még évekig, évtizedekig, talán évszázadokig a régi módon írnák a számokat, vagy összevissza (ami szinte mindegy). Egy ilyen keveredéshez képes a Bábeli zűrzavar ártatlan tréfának tűnne. A másik ok pedig az, hogy a reform előtti dokumentumok (könyvek, kőbevésett feliratok, levele stb.) továbbra is hoznák szemünk elé a régi írásmódot, agyunk pedig a nagy élményáradatban képtelen lesz eldönteni, hogyan kell olvasni helyesen azt a számot, amelyet éppen látunk. (Ebben segíthet – de csak egy igen szűk körben – a szám balra vagy jobbra igazítása.)

Nos, az, ami problémamentessé, gyakorlatilag egyedül lehetővé tehetné az áttérést a helyes számírásmódra, nem más, mint az arab számjegyek kicserélése új, modern (saját névre váró számjegyekkel.

Egy egy szép, izgalmas feladat, amely bizonyos szempontból nagy könnyű, más, nem kevésbé fontos szempontokból nagyon nehéz feladat.

Időnk és tehetséges szakemberek vannak, tehát nem kell aggódni: az elméleti megoldás előbb-utóbb megtalálja gyakorlati formáját.

 



* * *

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése