2024. április 23., kedd

Itt a VVM2?

 

Éppen megismertük, megszoktuk, és talán egy kicsit megszerettük a „web”-et (írhattam volna idézőjelek nélkül, vagy akár nagybetűvel a w-t), és az emberek hirtelenül kezdtek beszélni web2-ről. Sőt, nem régen már a web3-mal is találkoztam. De hát az informatika varázslatos világában más sincs, mint rejtélyes, megfoghatatlan új fogalmak. Nem mindig értjük pontosan, ám megbarátkozunk velük, mi több, mintákat, sőt, divatokat csinálunk a régi világ számára.

Ez jutott eszembe, amikor felötlött bennem az új koncepció, és – értésem szerint igen szerencsés módon felmerült a vvm2 elnevezés számára. De lássuk sorjában az idevezető lépcsőfokokat: világ, változó világ, Változó Világ Mozgalom (VVM), VVM2…

 

Világ? Mi a világ? A mindenség, és annak törvényei, amelyek kemény harcot vívnak azért, hogy rendbe rakják a szívós ősi káoszt. A világ című kötet meglehetősen jól leírja, mennyire az bonyolult, és egyszerű egyszerre. De A civilizáció kötet sem szabad kihagyni, mert így lesz kerek a tudás a mi világunkról.

 

Változó világ? Mi a változó világ? Más, netán több, mint a világ maga. A változó világ az a folyó, amelybe egyszer tudunk belépni. A világ, mint folyó, mint változás, mint tagadás és dialektika. Az élet maga, amelybe, fájdalom csak egyszer tudunk belépni. A változó világ egyben végtelen gazdagság, amelyből a Változó Világ sorozat száz megjelent és ezer tervezett kötete csak szerény ízelítőt képes nyújtani.

 

Változó Világ Mozgalom? Mi a Változó Világ Mozgalom (VVM)? Egy néhány ember szellemi műhelye, amely a Változó Világ szerkesztőségéből indult egy szélesebb közösség és valóságos társadalmi mozgalom irányában. Ez viszont egy borzasztó történelmi időszakban, hatalmas ellenszélben történik. És itt – sokadszor – idézni kell Ray Bradbury profetikus – és lelkesítő – szavait: „Az a csodálatos az emberben, hogy tudja: mindig érdemes, és fontos újrakezdenie!”

 

VVM2? Mi a VVM2? A VVM2 Változó Világ Mérnökség! Vagyis a VVM2 nem merül ki abból, hogy megismerjük a világot és annak változásait, hanem vállalkozik azok megtervezésére. Nem elég figyelni, tanulmányozni, kutatni a világot és tapasztalatainkat, a valóságot, az empíriát, terjeszteni a tudást, beszélgetni és vitatkozni. Meg kell tervezni a változásokat. Mérnöki pontossággal és felelősséggel.

 

A mérnöki munka hosszú évezredek óta az egyik legfontosabb eleme a civilizáció építésében, de most egy forradalom érik ebben, amely leginkább abból áll, hogy a mérnöki munka nem koncentrálódik néhány hagyományos mederben, hanem a társadalmi élet egészét hatja át.

Bízom benne, hogy a VVM hamarosan egy sor példával világosan megmutatja, milyen lehetőségek és feladatok várnak a VVM2-re.


 


* * *

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése