2019. február 1., péntek

Csillagneveink


És már februárt írunk. Hát boldog februárt!
Ha sikerül is annak, sajnálni fogjuk, hogy ilyen rövid volt.
Sose bánkódjunk emiatt! A rövid boldogság után mindig jöhet hosszú boldogság is.
Inkább erre gondoljunk: milyen gyorsan – vagy néha lassan – repülnek a hónapok. „Tegnap” léptünk be az új évbe, és lám, már hónapot váltunk.
Igen, repülnek. Minden, ami tud repülni, repül. A hónapok, a percek, az évmilliárdok, a „súlytalan sirályok” (Jouni Inkala)… Mi, akik nem tudunk (segítség nélkül) repülni, csak futunk, néha helyben, rohanunk, pedálozunk, rollerezünk, gurulunk, repülőre szállunk…
Ignác, Brigitta, Todor, Rómeó, Valentin, Oszvald, Hédi és sokan mások névnapjai jönnek.
A régi csillagjegy-naptár szerint már tart a Vízöntő hava, amit én – erről éppen másfél éve írtam itt – teljes egészében februárra „adományoztam”. (Így a végéről kiszorítva a Halakat márciusra.) A javaslatom teljesen racionális. Abszolúte semmi asztronómiai indoka nincs, hogy a csillagjegy-megosztás így legyen elcsúsztatva a „normál” naptárhoz képest. Ezzel a „misztifikációval” csak a sarlatánok kezére játszunk.
Tudom, nehéz a hagyományok megváltoztatása, akármennyire ésszerű is a változtatási program. De legyünk türelemmel.
Inkább a csillagjegy-„rendszer” egy másik elemén érdemes eltöprengeni. Értjük, hogy a Régiek kezét semmi nem kötötte a vizionálásban, de igazán szóvá tehetjük most már, megizmosodva a PC korszakában: miféle nevek ezek. Egyrészt összevissza vannak, másrészt a jól hangzó nevek mellett vannak távolról sem annyira jól hangzók.
Például a skorpió. Miféle érzéseket, asszociációkat szül bennünk ez a minden jel szerint az űrből jött förtelmes rovar? Vagy hogyan cseng fülünkben a rák neve, ami már a leggyakoribb halálok (hiába nincs ebben semmi felelőssége a pechére olyan finom állatnak)?
Tehát igen időszerű új neveket is találni a helyre tett csillagképek számára. Hogy utána ezeket fel tudjuk-e fedezni az égen? Igen! Megígérem. Vállalom.
Minden csillagképre nincs új név-javaslatom. De biztosan felmerülnek majd, például az érintettek részéről.

Hónap
Csillagjegy régi neeve
Javaslat
Január
Bak
Elefánt
Február
Vízöntő
Teknős
Március
Halak
Bálna
Április
Kos
Kecske
Május
Bika
Tehén
Június
Ikrek

Július
Rák
Delfin
Augusztus
Oroszlán
maradhat
Szeptember
Szűz
Kutya
Október
Mérleg
Macska
November
Skorpió
Szarvas
December
Nyilas


Végül újra: szép, eredményes februárt kívánok, kemény hidegekkel, amelyek kellenek a szép tavasz, a csodás nyár és a varázslatos őz megalapozásához.


A helyre tett csillagképek

* * *

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése