2020. február 11., kedd

A Fibonacci sorozatcsalád 3.


A Fibonacci sorozat új típuscsaládja annyira érdekesnek tűnt, hogy nem tudtam ellenállni a csábításnak és több időt kényszerültem áldozni erre, mint amennyi tartalékom volt. Ami nem tartható fen sokáig, ha nem akarom veszélyeztetni aktuális feladataim. De az ember tartozik új eredményeinek, a rutin feladatok nem élvezhetnek feltétel nélküli elsőbbséget. Természetesen, ha az eredmények valóban újak. Ma viszont ki lehet biztos abban, mi az, ami már nem új?
Így tanácsosnak gondoltam konzultálni egy jó szakemberrel. Vélhetően ma Magyarországon kevés ember tud többet a Fibonacci számokról, mint Gerőcs László, aki egy kitűnő könyvet írt a témáról, éspedig éppen a Fibonacci sorozatok általánosításaira fókuszálva (ez kötetének címe is). Miután megmutattam neki az előző két részét ennek a cikknek, Gerőcs László nem tudta lehűteni lelkesedésemet azzal, hogy ez a fajta általánosítás ismert. Ellenkezőleg, elsőre adott véleménye, de még a felvetett kérdései is komoly biztatást adtak.
Konkrétan is felvetette a kérdést, amely az említett műve nyomán érthető is: vajon lenne-e hasonló hatás a Fibonacci sorozat olyan általánosításánál, amikor nem a harmadik tag az előző kettő, hanem a negyedik, vagy éppen a k-ik tag az előző három, illetve az előző k-1 tag összege.
A kérdés valóban jogos, mondhatni kézenfekvő. De ennek a a biztatásnak nem csak szakmai értéke volt számomra, hanem igen hatásosnak is bizonyult. Késedelem nélkül kezdtem vizsgálni ezt a fajta általánosítást. Legelőször azt kellett felmérni, hogy a feladat mennyiségi szempontból nem kicsi. Ha csak az első kategóriát vizsgáljuk, amikor három előző tagot adunk össze, 27 esettel állunk szemben, a 2. részben bemutatott meggondolás alapján.
Közben arra gondoltam, hogy a rengeteg fajta sorozat és azok általánosításai miatt, érdemes megfelelő jelölési rendszert rögzíteni. Eszerint a klasszikus, két előző tag összegével képződő sorozatokat Fi-vel jelölnénk, az általánosított, három előző tag összeadásával képződő sorozatot pedig Fib-bel (ahány az összeadandó, annyi a betű, így talán könnyen megjegyezhető).
Most nem untatnám az olvasót az összes 27 variáns felsorolásával, ízelítőként hármat említek: Fib0X1, Fib110, FibXX1.
A konkrét vizsgálatot a legegyszerűbb alcsoportban kezdtem, az, ami a témában tett legelső kísérlethez kapcsolódik: Fib0XX, FibX0X és FibXX0. És természetesen fel kellett ríni ezek mellé a „sztenderd” Fib-et, vagyis a FibXXX-et.
Sejthető, hogy itt vizsgálat alatt azt kell érteni, hogy számtalan kezdő értékekkel kellett sorozatokat generálni és szemügyre venni. Mi tagadás, az Excel birtokában ez „gyermekjáték” (milyen kár, hogy gyermekeink nem ilyen játékokat, hanem élethű háborúkat „játszanak” számítógépeiken).
Az első „alternatív” eset (Fib0XX) voltaképpen csalódás volt. A törzssorozat növekedési ütemét jelentősen csökkentette, de jellegében igen hasonlított hozzá. Ciklus nyomára sehogy sem akadtam (még).
Jóval izgalmasabbnak bizonyult a második eset (FibX0X). Ez többféleképpen tud viselkedni, de ami „tipikus”: egy oszcilláló sorozat jelentkezik, amelynek a minimumai (hullámvölgyei) azonos értékűek.
De a „csoda” nem maradt el: a harmadik eset (FibXX0) végre produkálta a ciklust. Amely most 8 tagú.
Közben tapasztaltam, hogy már ez az első három legegyszerűbb alternatíva egy sor különlegességet produkál. Sokaknak hosszú ideig kellene ezzel a 27 alternatívával játszaniuk, hogy kiismerjük ezeknek virágos lelkét.
Itt most csak egy összefoglaló példát tudok megosztani, és sok szerencsét kívánni azoknak, akik belevágnak egy felfedező kalandba a Fib erdőbe!




* * *

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése