2020. február 6., csütörtök

A Fibonacci sorozatcsalád 2.


A fenti felfedezés után indokoltnak láttam az út folytatását. Két irányt láttam, és világos volt, hogy mind a kettőt ki kell próbálni.
Az egyik gondolat az volt, hogy váltsunk az előjeles tényező kitevőjének páros-páratlan jellegén, vagyis az ne F(n-2)+F(n-1) legyen, hanem F(n-2)+F(n-1)+1. Világos, hogy ez mindig az ellenkezőjére váltja az első tag előjelét, hiszen ha F(n-2)+F(n-1) páros, akkor F(n-2)+F(n-1)+1 páratlan és fordítva.
A másik irány az volt, hogy ilyen előjelváltó tényezőt a második tag elé is tegyünk.
Ez azt jelenti, hogy ha mind a két szempontból variálunk, 9 esetet kapunk, hiszen két különböző helyre három lehetőség közül egyet tehetünk.
Ez a három lehetőség és jelölésük:
X              semmi
0              F(n-2)+F(n-1)
1              F(n-2)+F(n-1)+1
E jelölések felhasználásával az első felfedezett sorozatot F0X-szel kellene jelölni. Tehát például az F11 képzési szabálya
F11(n)=((-1)^(F11(n-2)+F11(n-1)+1))* F11(n-2)+ ((-1)^(F11(n-2)+F11(n-1)+1))*F11(n-1)
Nyilvánvalóan ezekkel a jelölésekkel FXX nem más, mint az eredeti klasszikus sorozat.
De ami a lényeg: mind a 8 új alternatív sorozat periodikus, egy fölöttébb érdekes kivétellel. Az „utolsó”, éspedig a fent részletesen kiírt F11 sorozat pontosan fordítva viselkedik, mint a többiek, vagyis nála az Achilles-sarok az, hogy periodikus, egyéb esetben „majdnem” úgy viselkedik, mint egy „rendes” Fibonacci sorozat – de nem egészen, ugyanis megint csak periodikusan „kilő” egy-egy tagot, így a sorozat nem mondható monotonnak sem. Hasonló „anomális” figyelhető meg az F01-nél, ami kissé meglepő.
Lássuk most együtt a kilenc családtagot.
A felfedezés még egészen friss. Tekintettel arra, hogy maguk az új alternatív sorozatok alapvetően periodikusok, fix rövid periodussal, a szkeptikus hozzáállás azt sugallhatja, hogy itt nem lesz sok keresnivalónk. De az én tapasztalatom az, hogy a matematikusok jellemzően kíváncsi emberek, és nem szkeptikusok. Így nem csodálkoznék, ha ez a viszonylag tág és vélhetően szűz terület sokakat vonz majd, és hamarosan ömlenek az érdekesnél érdekesebb eredmények.
Sok szerencsét mindenkinek!

Pingala, I. e. 2. század

A számok

* * *


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése