2020. február 15., szombat

A Fibonacci sorozatcsalád 4.


A további kutatás a hármas összegű Fibonacci-sorozatok területén hatalmas feladat, amelyre egyéb munkáim miatt jelenleg nem tudok vállalkozni.
Ám nagy úr a kíváncsiság, és szabad perceimben majd biztosan előveszek további eseteket a 27-ből (az előző részben röviden bemutatott négy után). Egyet máris megvizsgáltam, és bámulatosnak érzem a helyzetet. A Fib111-rúl van szó, ahol tehát az előző három tag minegyike elé tesszük az előjelváltó tényezőt, úgy, hogy azokban a hatvány a három tag összege plusz 1.
Azonnal meg lehetett győződni, hogy a sorozat viselkedése sokféle lehet, és ez a kezdő három tag megválasztásától függ. Íme, nyolc különböző eset.

Látható, hogy a Fib111 tud „rendesen is viselkedni, mint egy hagyományos Fibonacci sorozat (1. példa). De könnyen ciklusba is esik, amely viszont itt 8 tagú (2. és 3. példa).
Ennél is érdekesebb viszont egy merőben új jelenség, amelyet nem tudok másképpen nevezni, mint szuperperiódus. Ez olyan 8 tagú ciklusokból áll, amelyek két-két részből állnak, amelyek mindegyik újra két-két tagból (alappárból) áll. Az első alappárok abszolút értéke állandó, csak a pár második tagjának előjele – szabályosan – váltakozik. Ugyanakkor a második alappár tagjai abszolút értékben ciklusról ciklusra nőnek, de megint szabályos előjel váltakozással. Tehát ezek az esetek (4., 5., 6. és 7. példa) úgy viselkednek, mint egy egyre gyorsabban oszcilláló függvény, amelynek van egy fix tengelye.
Az is érdekes, hogy ez a négyfajta szuperperiodus más-más tagtól kezdődik (a kezdő tagoktól függően).
Nem kevésbé érdekes a negyedik típusú viselkedés (8. példa). Itt is ciklust találunk, de szelíd kurta (4 tagos) ciklust.
Első nekifutásra ennyit lehetett tapasztalni Fib111-nél. Határozottan nem kevés.

* * * *

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése