2021. január 20., szerda

A jövő, mint luxus

 

A jövő, amióta civilizálódunk, évről-évre nagyobb luxus. Néha ezt úgy szokták mondani, hogy nőnek a társadalmi különbségek, ami ugyan kissé nyers megfogalmazás, de így is lassan közhellyé válik.

Most viszont arcunkba kaptuk az ostorcsapást, és ideje lenne felfogni: valamit, talán éppen ezt az áldott civilizálódást nagyon elhibáztuk. Balgán adósságcsapdába estünk. Sokdimenziós adósságcsapdába. Adósságunk a boldog hitelezők felé a legkisebb gond (ha ebben a témában egyáltalán szabad lenne kicsiséget emlegetni). Adósak vagyunk a természetnek, adósai vagyunk a születendő új nemzedékeknek, adósak vagyunk saját magunknak, adósai vagyunk az erkölcsi világrendnek.

Hadd ismételjem meg: mától a jövő kemény luxus. Élni eddig sem volt muszáj, csak hajózni. Mától még kevésbé muszáj élni, csak hajózni, ha az élet árát leperkáltad.

Tudom, hogy ezt nehéz megérteni. Sokan bizonyára ezért vagy azért nem is akarják megérteni. Inkább elvetnék, kigúnyolnák.

A bekövetkező alavető, mély, drámai változásnak sok rétege van. és azok nagy részét az tudja megérteni, aki ismeri és társadalom és a történelem törvényeit.

De ne higgyük, hogy nem lesznek olyan folyamatok, amelyeket nagyon is megérezzük a hétköznapokban. Íme néhány példa. Előbb-utóbb eljutunk odáig, hogy újra megnyitnak az éttermek, a színázak, az iskolák, minden, amit most a nagy pánikban bezártunk. Ám lehet-e holnap az étteremm a színház, az iskola ugyanolyan, mint eddig? Itt-ott, ideig-óráig igen, de ennek bizonyára rossz vége lesz, de főleg vége. És kényszerülni fogunk új módon tervezni és kialakítani az éttermeket, a színházakat, az iskolákat. Ezek az új éttermek, színházak iskolák kezdetben egy kicsit szokatlanok is lehetnek, de nem lesznek rosszak. Az új étterem bizonyára nyitott átrium lesz, az asztalok kellően messze egymástól. A színházakat ugyan nem tehetik általánosan átriummá vagy pláne nyitottá, mint az ókorban, de új szabványok lesznek érvényben a székek és sorok távolságára és a szellőztetésre. Hasonlóképpen átalakulnak majd az iskolák is, és egyáltalán minden köz- és magánintézmény. És mindez nagyon jó lesz. Csakhogy mindez azt is jelenti, hogy a színház, étterem, iskola stb. kapacitása jelentősen, talán felére csökkenne. Ez lesz a helyzet, nincs mit tenni. Ennek következtében viszont egy színházi jegy vagy éttermi számla összege akár a duplája lesz. Erre pedig azt kell mondani, hogy luxus lesz a színház, az étterem. Az iskola, a kórház, a közintézmény másképpen lesz luxus, elsősorban társadalmi szinten.

De rossz, tragikus dolog lenne-e ez a folyamat? Nem, ellenkezőleg. Ez a folyamat hatalmas pozitív fejlődést hozhat, ha ésszerűen és igazságosan szabályozzuk.

A nagy gond éppen abban van, hogy ebben a folyamatban a pandémia – és ami még jön – eszméletlen tempót diktál, mi meg nem jeleskedünk semmiben: sem innovációs készségben, sem kemény munkában, sem határozottságban, sem ésszerűségben, sem igazságosságban. Akkor viszont az örvény elvihet minket.

A legrosszabb viszont az lenne, ha kétségbe esnénk. Jeleskedni, valóban nem szoktunk fajként, vagyis tömegként, de mindig akadtak, akik kiváló példákat adtak, amire szükségünk van. Ezért van esélyünk élvezni a jövő luxusát.

 

 


* * *

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése