Nehéz
megmondani, ki-mi a pandémia legnagyobb áldozata – a több millió halotton
kívül. Nagy áldozata a pandémia legelőször maga az egészségügyi rendszer, de az
oktatás is, a kultúra, a sport, hogy a kiemelkedő társadalmi területekkel
kezdjünk. Közben a leglátványosabb pusztítások mégis a gazdaság területén
láthatók. Szinte megsemmisült a vendéglátás és a turizmus, ezek pedig nem csak
zászlóshajói voltak a modern gazdaságnak (maga a turizmus olyan klasszikus nahy
ágozatokat körözött le, mint a fegyver- és az emberkereskedelmet), hanem ezek
meghatározó elemeivé váltak a modern életmódnak.
Mi menthető?
Bizonyára minden terület számára kidolgozható egy túlélési, illetve majd
egy feltámadási program.
Most egy példát, vagy fogalmazzunk „szerényebben”: javaslatot szeretnék az
érdekeltek figyelmébe ajánlani arra, hogy hogyan menthető meg a vendéglátás.
Nos, ennek lényege: a vendéglátóhely átalakítása élelmiszerbolttá.
Ez nem egy egyszerű jogi-közigazgatási feladat. De azzá tehető. És ha ez
megtörténik, a vendélátó hely csapata teljes gőzzel dolgozhat. Meg lennének
mentve a munkahelyek is, és ami nem kevésbé fontos: a szakmai érték, kapacitás,
hagyomány, név stb.
Tudna-e egy vendéglátóhely életképes élelmiszerbolttá átalakulni. Miért ne?
Hihetetlenül izgalmas, innovatív üzleti feladat a megfelelő kínálat kialakítása.
Természetesen erre az átalakításra ráférne az állami támogatás, de hát
látjuk, hogy az összes állam pánikszerűen szórja a pénzt, többnyire jó
koncepció nélkül.
És még valami: ezt úgy kellene ügyesen megtervezni, hogy a hely bármikor
vissza tudjon alakulni a régi patinás vendéglátóhellyé, Illetve arra, hogy
időszakosan váltson (számíthatunk még jövés-menésre).
*
* *