2021. január 15., péntek

Megmenthető-e a vendéglátás?

 

Nehéz megmondani, ki-mi a pandémia legnagyobb áldozata – a több millió halotton kívül. Nagy áldozata a pandémia legelőször maga az egészségügyi rendszer, de az oktatás is, a kultúra, a sport, hogy a kiemelkedő társadalmi területekkel kezdjünk. Közben a leglátványosabb pusztítások mégis a gazdaság területén láthatók. Szinte megsemmisült a vendéglátás és a turizmus, ezek pedig nem csak zászlóshajói voltak a modern gazdaságnak (maga a turizmus olyan klasszikus nahy ágozatokat körözött le, mint a fegyver- és az emberkereskedelmet), hanem ezek meghatározó elemeivé váltak a modern életmódnak.

Mi menthető?

Bizonyára minden terület számára kidolgozható egy túlélési, illetve majd egy feltámadási program.

Most egy példát, vagy fogalmazzunk „szerényebben”: javaslatot szeretnék az érdekeltek figyelmébe ajánlani arra, hogy hogyan menthető meg a vendéglátás.

Nos, ennek lényege: a vendéglátóhely átalakítása élelmiszerbolttá.

Ez nem egy egyszerű jogi-közigazgatási feladat. De azzá tehető. És ha ez megtörténik, a vendélátó hely csapata teljes gőzzel dolgozhat. Meg lennének mentve a munkahelyek is, és ami nem kevésbé fontos: a szakmai érték, kapacitás, hagyomány, név stb.

Tudna-e egy vendéglátóhely életképes élelmiszerbolttá átalakulni. Miért ne? Hihetetlenül izgalmas, innovatív üzleti feladat a megfelelő kínálat kialakítása.

Természetesen erre az átalakításra ráférne az állami támogatás, de hát látjuk, hogy az összes állam pánikszerűen szórja a pénzt, többnyire jó koncepció nélkül.

És még valami: ezt úgy kellene ügyesen megtervezni, hogy a hely bármikor vissza tudjon alakulni a régi patinás vendéglátóhellyé, Illetve arra, hogy időszakosan váltson (számíthatunk még jövés-menésre).

 



* * *

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése