2016. október 1., szombat

Van egy álmom: megtanítani az embereknek a tűz oltását

Bátor, önfeláldozó tett volt megosztani az emberekkel a tűzgyújtás isteni titkát. A legenda szerint Zeusz arra utasította Prometheust, hogy tanítsa meg a halandókat különféle mesterségekre. Bizonyára itt járva közöttük, és figyelve gyámolatlanságukat, megesett rajtuk a szíve, ezért támadt az az örült ötlete, hogy ellopja nekik a tüzet.
Megtanultunk kenyeret sütni, üveget és fémet olvasztani, vonatokat hajtó gőzt termelni, fáklyákat és máglyákat gyújtani. Civilizációt építettünk fel.
Ó, de könnyű most már tüzet gyújtani, különösen amióta van gyufánk is, lángszórónk is.
És milyen nehéz tüzet oltani, ha nem vigyáztunk fészkére.
Hány település, hány búzamező, hány erdő lett a tűz martalékává. Gondatlanságból vagy gonoszságból. Lett is mesterség lett a tűzoltás. Bátor és önfeláldozó mesterség, mint amilyen volt Prometheus cselekedete.
Csakhogy mind a mai napig kiütközik a tűzoltáson emberi gyengeségünk: az égiek besegítése nélkül bajosan tudunk megbirkózni a nagy tüzekkel. Ilyenek pedig az elmúlt évtizedekben immár rendszeresen, és talán egyre gyakrabban támadnak. Sokszor egész országrészeket pusztítanak el, településeket fenyegetnek, emberéleteket is követelnek. És mindenképpen megtizedelik gyérülő erdeinket, a Föld tüdejét.
A tűzoltás is egy feladat, részben műszaki, részben közigazgatási stb. Az emberi tudás ma már hatalmas és feltartozhatatlan. A tüzek oltását is meg fogjuk tanulni.
Van egy álmom: megtanítom az embereknek a tűz oltását.
Lassan 30 éve lesz, hogy látom képzeletemben ennek módját. És azóta keresem a lehetőségeket, hogy ebből valóság legyen. És nem jutok célba.
Igen, az emberi tudás ma már hatalmas és feltartozhatatlan. A tüzek oltását is meg fogjuk tanulni. Ezért számomra nem az a legfontosabb, hogy a nagy erdőtüzek oltására elgondolt találmányom megvalósuljon, hanem az, hogy ha valahol valakinek a fejében egy jó megoldás megszületik, ne kallódjon el. Váljon belőle egy tégla a civilizáció csodálatos építményében.
Ez az álmom valójában ezt jelenti, az alkotás kultuszát hirdeti. Ezért szép újra és újra látni álmomban, ahogy új szerkezeteink biztosan és rendíthetetlenül oltják a pusztító tüzeket.



* * *

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése