2015. február 28., szombat

Ünnepi rend – az ünnepek rendje

Az ünnepek naptára örvendetesen gyarapszik. De nem csak az ünnepek már-már áttekinthetetlen gazdagsága okoz gondot, a naptárszerkesztőknek különösen, de a legtöbb embernek is, hanem az is, hogy maguk az ünnepek kétfélék lehetnek. Ugyanis vannak fix és vannak változó dátumú ünnepek.
Valójában a helyzet ennél is bonyolultabb, hiszen nem mindegy, hogy a változó dátumú ünnepek változékonysága abból adódik-e, hogy egy régebbi holdnaptárhoz, avagy „csak” a semmilyen naptárhoz nem igazodó hét napjaihoz. Ez utóbbi a gyakoribb, annál inkább, hogy a hét meghatározott napjához való rögzítés nem csak a régi, hanem számos új keletű ünnepre is jellemző. Elfogadhatjuk jogosnak is egy új ünnep megálmodóinak elvárását, hogy azt az emberek vasárnap tartsák meg. De így nem zsúfoljuk össze ünnepeinket az év 52-53 vasárnapjára?
Vagy legyenek első osztályú ünnepek, amelyeknek jár a vasárnap, és másodosztályúak, amelyeknek meg kell elégedniük egy hétköznappal?
Megoldásnak azt látom, ha minden – vagy pontosabban: minden társadalmi (szekuláris) – ünnep számára ki lenne jelölve a megfelelő fix dátuma, ugyanakkor elfogadott gyakorlat lenne az, hogy a helyi szervezők más közeli napon szervezik az ünneplést, igazodva az adott helyi igényekhez és körülményekhez.
Egy változó dátumú ünnep számára azt a legkorábbi dátumot kellene kijelölni, amelyikre az ünnep az eredeti szabálya szerint eshet. Például a nemzetközi tejnapot jelenleg május utolsó keddjén ünneplik. Ez tehát május 25. és 31. között eshet, beleértve e két dátumot. Így a tejnap fix dátuma május 25. lenne. A szabály egyszerű, egyértelmű és igazságos.
Hagyománytiszteletből a vallási ünnepek rendjének a kérdését az érintettekre kellene bízni. Itt talán egy ünnep (és hozzáigazodó ünnepkör) van, amelynek reformja szélesebben érintené a társadalmat: a Húsvét. Már többször felmerült, hogy ezt a különösen változékony ünnepet egy állandó dátumhoz kötnék.
A rend(rakás) fintora, hogy így is maradna, maradnia kell (a szekuláris naptárban) egy változó dátumú emléknapnak: ez a ritka betegségek emléknapja, amely február utolsó napjára esik, így háromszor február 28-ára, utána február 29-ére esik.




* * *

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése