2015. március 9., hétfő

1128!

A 1128 könyv, amely rendeltetett neked…
A balgasága netovábbja „megszavaztatni” a száz vagy akárhány „legjobb” könyvet… Ennél már csak az lenne balgább, ha megszavaztatnák, hogy melyik a „legjobb” orvosság…
Nem régen láttam egy merészebb vállalkozást: az 1001 könyv, amelyet el kell olvasnod életedben. Mindjárt gondoltam Károly barátomra, aki a napokban ünnepli 82, születésnapját… Nincs egy kicsit késő, hogy ismertessék vele ezt a listát?
Azon is elgondolkoztam: miért éppen 1001? Ez olyan elcsépelt… De ami fontosabb, az ember joggal lesz kíváncsi arra, hogy mennyire reális ennyi könyvet elolvasni életünkben…
És itt a jó hír: reális! Pontosabban így gondolkoztam: illendő 8 éves korunkban elkezdeni könyveket olvasni. Illendő továbbá, hogy ma már 101 évben jelöljük az a életkort, amelyre törekednünk kell, amellyel számolni helyes. Ekkor 94 évig olvasnánk, és ha szerényen, pontosabban mértéktartóan havi egy könyvvel számolnánk, az eredmény 1128!
Szép, komoly szám!
De van még valami nagyon fontos, amit meg kellene beszélni, mielőtt futnánk szavazni az 1128 legfontosabb könyvről! Nem tisztességes kábítani az embereket ilyen listákkal, hanem biztatni kell arra, hogy ki-ki állítsa össze a maga listáját. És akkor mindenkinek a listája két részből állna: amit eddig elolvastam, és amit ezután szeretnék elolvasni!
Micsoda kaland mind a kettő! Ásni olvasási emékeinkben sokkal többet ígér, mint egy egyszerű listaállítást. Életünk újraélését, mély és meglepő önismeretet, csodás élmények tengerét!
És micsoda kaland kitűzni olvasási programunkat 101 éves korunkig. No, ehhez adhat – bárki – jó tanácsot.



1001 könyv, amit el kell olvasnod, mielőtt meghalsz

* * *

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése