2015. június 26., péntek

Életszabályok – Usui mester életszabályai

Sokan már megpróbáltak „életszabályokat” megalkotni: ki a maga számára, ki a gyermekei számára, ki az emberiség számára.
Az élet meglehetősen bonyolult és meglehetősen kiszámíthatatlan. Mire valók az ilyen „életszabályok”? Megkönnyítik, vagy éppenséggel megnehezítik az ember életét? Jobbá teszik, vagy merevebbé, keservesebbé – ha egyáltalán bírnak valami jelentőséggel.
Erre aligha kimondható valami általános érvényű igazság. Ugyanazok az „életszabályok” egyik embert boldogabbá, a másikat boldogtalanabbá tehetik. Az egyik ember komolyan veszi, a másik gúnyolódik azokon.
Ami számít: sokan igényt éreznek arra, hogy bizonyos szabályok segítsék bóklászását az életben. Ők általában maguktól is képesek megfogalmazni ilyeneket. Sőt, nem is egyszer, hanem sokszor. Ami, lássuk be, inkább humoros, mint komolyan veendő. Mert miféle szabályok azok, amelyek évente, vagy netán hetente változnak, a mindenkori hangulatunk szerint?
Ilyen fáradhatatlan mestere az életszabály-alkotásnak Tolsztoj volt, akinek vaskos naplója majdhogynem a permanens életszabályok felállításának jegyzőkönyve.
Közben úgy tűnik az életszabályok divatját éljük mostanában, bár lehet, hogy egyszerűen arról van szó, hogy az internet megjelenése kedvez ennek a „könnyű”, de hatásos műfajnak.
Mielőtt megvizsgálnánk ezt a kérdést az Életútmutató keretében, lássunk néhány tipikus mai példát.

* * *
A Reikit alapító Usui mester életszabályai
Csak ma. (A parancsolatok, elvárások gátolják az emberek gondolkodását, rugalmatlanná teszik őket. Mindenkinek van lehetősége, hogy kimondja, csak ma jól szeretne élni. Így az elme teljes szabadsága fenntartható, mivel a jövő még nincs meghatározva. Az élet egymást követő napokból áll, minden nap fontos, de ez megtanítja milyen fontos tisztelni a jelen pillanatot, hiszem a jövőben újra és újra most lesz.)
Nem vagyok dühös. (A harag megbánt, megsért téged és másokat, szenvedéshez vezet és saját magadat pusztítod el vele. Ha igaznak tűnik, gyakran egoista érzéseket takarnak, mélyebb szinteken. Elengedni a haragot, ebben sokat segít a Reiki, megváltozol, béketűrő leszel, kialakítja a mentális és érzelmi egyensúlyodat.)
Nem aggodalmaskodom. (Ha már képes vagy bízni az Univerzumban, kérheted a segítségét és tapasztalni fogod, megoldja a dolgokat. Akkor képes leszel békében élni az elméddel és nem kell feleslegesen aggódnod. Tapasztalatom szerint a Reiki, ha gyakorlod, fokozatosan megszünteti a túlzott aggodalmaidat.)
Hálás vagyok. (Az elmédet elhomályosítja az elégedetlenség, elfelejted azt, hogy boldog és áldott vagy. A hála érzését a Reiki gyakorlással megértheted, akkor a nehézségekre, úgy nézel, mint lehetőségre, amin túljuthatsz és tanulhatsz azokból.)
Teszem a dolgom. (A kötelesség nem csak a munkádat jelenti, hanem a felelősségedet, az életed értelmét. Fontos, hogy örömmel végezed a feladataidat. Spirituálisan a legtöbbet fejlődhetsz, a kötelességeid végzésétől.)
Kedves vagyok az emberekhez. (Mikor másokon segítesz, ők is képesek lesznek, hogy másokon segítsenek. A kedvesség fertőző, ha az emberek kedvesebbek lesznek, a világ jobb lesz. A kedvesség hulláma visszaszáll majd rád és ez elvezet a boldogságodhoz. Legjobb módszer, ha segítesz ellenszolgáltatás nélkül, erről szól a Reiki.)
Aki ezen elvek alapján él, számíthat arra, hogy a béke és a harmónia rátalál.


* * *

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése